ШКОЛОВАЊЕ ДЕЦЕ ИЗ МАРГИНАЛНИХ ГРУПА
13.11.2013


Представници UNICEF-a и Јапанске државне делегације, посетили су основну школу „Десанка Максимовић“ у Чокоту-Градска општина Палилула-Ниш (уторак, 12.новембра) у циљу упознавања са добром праксом која је присутна у образовном систему Србије. Домаћин овог догађаја, Љиљана Радовановић Тошић, директорка школе „Десанка Максимовић“ у Чокоту, изразила је велико задовољство што се овај разговор и посета одвијала у школи која је прошле године добила највеће просветно признање «Светосавску награду», за посебне резултате и доприносе развоју образовања и васпитања у Србији. Наша школа “Десанка Максимовћ”, истакла је директорка, постоји већ деведесет година а тренутно је похађа око 920 малишана. Ученици и наставници ове школе, применом одговарајућих педагошких метода, пример су успешног рада.

„Велики проценат деце из маргиналних група нема ни основно образовање, а циљ пројеката које ће усарадњ и са школама у региону спроводити УНИЦЕФ и јапанск акомпанијаУНИQЛОје да се што више деце адекватно школује, истакла је Еико Схерба. У Србији је све мање деце, а по нашем сазнању из сиромашних и сеоских подручја до 15 одсто малишана не заврши ни основну школу, подсетила је Весне Савић Ђукић, шефица оперативне службе Дечијег фонда Уједињених нација-UNICEF-a. Са основном школом “Десанка Максинмовић” у Чокоту, која је протеклих година показала добру праксу у образовању, ми желимо да наставимо сарадњу и на новим пројектима.

На територији Градске општине Палилула-Ниш, осим основне школе „Десанка Максимовић“ у Чокоту, која је препозната као пример добре праксе, у делу насеља „Црвена Звезда“, где живи претежно ромска популација, уз подршку УНИЦЕФ-а основан је Друштвени центар који уз асистенцију Отвореног клуба ради на интеграцији младих у друштву и неформалном образовању маргинализованих група ученика. По речима Милоша Стојиљковића, члана општинског Већа Палилуле, образовање деце из маргиналних група је један од приоритета Стратегије развоја ове јединице локалне самоуправе Града Ниша и оно се остварује. Чланови Већа Градске општине Палилула, Милош Стојиљковић и Ивица Стојановић, указали су и на друге погодности које је општина Палилула обезбедила организованим превозом инвалидних лица до образовних установа и отклањањем архитектонских баријера.

Сазнања, која ће се након овог мониторинга у Нишу а у наставку посете и у Пироту објединити, истакли су представници UNICEF-a и јапанске компаније „UNIQLO“, биће полазна основа за реализацију пројеката у 2014.години у циљу  повећања доступности образовања свих категорија ученика у Србији. (ЕКОполис, Д.Видојковиц)

Facebook: Екополис мреза